Çoğu insan teknolojinin yıllar içindeki gelişiminin yaşadığımız dünyada bize sunulan büyük bir kolaylık olduğunu düşünmekte. Kişisel olarak kullandığımız bilgisayar, telefon ve tabletler, istediğimiz yerde çalışmamıza, istediğimiz kişiyle konuşmamıza ve istediklerimizi araştırmamıza yardımcı oluyor. Bunların tümü herkes için harika olabilir ama yeni çıkan gelişmeler veri kurtarma sektöründe çalışan bizler için her gün yeni bir zorluk ortaya çıkarıyor.
Bu veri kayıplarını her alanda inceleyebiliriz. Veri kaybına uğramak işletmeler ve firmalar için daha büyük bir risk bulundursa da sadece bu tür firmalar değil günlük yaşamımızda kişisel olarak kullandığımız akıllı telefon, tablet, bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi daha birçok elektronik cihazları kullanan bizler için de risk barındırmaktadır. Fotoğraf, mesaj, belge, kişisel bilgiler gibi daha birçok şey cihazlarımızda bulunmakta.
Biz İstanbul Veri Kurtarma Merkezi olarak tecrübelerimize ve karşılaştığımız sorunları analiz ederek En Sık Karşılaşılan Veri Kurtarma Sorunlarını sizlere aktarmaya çalışacağız.
Veri kayıplarının hangi sebeplerden ötürü yaşandığını gösteren araştırmanın sonuçları şu şekildedir;
• Donanım hatası: %40
• İnsan hatası: %29
• Yazılım bozulması: %13
• Hırsızlık: %9
• Bilgisayar virüsleri: %6
• Donanım imhası: %3
Bahsettiğimiz üzere veri kaybı her türlü alanda olabilmektedir. İnsanların kişisel kullandığı elektronik cihazlarda kaybolan verileri kurtarmak isterken tüm verilerini kaybetmesi, yine tüm verilerini kurtarmak isterken kullandıkları programlar ve kötü amaçlı yazılımlar veri kayıplarının en büyük örnekleridir. Fiziksel hasardan kaynaklanan veri kayıplarında hasarın çok büyük ve kurtarılamayacak dereceye ulaşması, verilerin herhangi bir yedeğinin bulunmaması gibi daha birçok neden veri kaybının ve veri kurtarma esnasında karşılaşılan sorunlara örnek olarak gösterilebilir.